Продавець ВЛАДЛЕН розвиває свій бізнес на Prom.ua 15 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
955 відгуків

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения, поскольку по ее графику работы сегодня выходной. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

+380 (95) 401-55-50
Кращі інгірідієнти для кондитерського, хлібного та ресторанного бізнесу
Кошик

Перець гострий «халапеньо»

Перець гострий «халапеньо»

Перець гострий «халапеньо»

Додати страві «перчинки» можна по-різному. Наприклад, жителі Мексики регулярно приправляють їжу пекучим перцем «халапеньо». Він надає традиційним стравам пікантний смак і аромат. Спеція відноситься до середньо-гострої групі за шкалою Сковилла. Чим корисний мексиканський перчик, в чому його особливість, а також про всі протипоказання до вживання читайте далі у статті.

перець халапеньо

Особливості та сорту

Халапеньо – вид гострого перцю чилі з сімейства пекучих, що вирощується в Мексиці (місто xalapa-enríquez-столиця виробництва). Трав'яниста рослина висотою 1 метр з деревним стеблом являє собою зелений кущ з крихітними світлими кольорами.

Термін вирощування становить від 70 до 80 днів. Збираються недозрілі стручки зеленого кольору, довжиною від 5 до 9 см при вазі 50 кг менше Ніж плід, тим він має більш м'ясисті і соковиті стінки. З одного куща налічується до 30 стручків.

Зелений не до кінця дозрілий стручок цінується більше. Перезрілі перці мають червоне забарвлення, вони менш гострі, тому в сирому вигляді не використовуються: такі плоди або коптять і подрібнюють, щоб отримати одну з найпопулярніших спецій в Мексиці - чіпотле. Почервонілі більш ароматні і менш гіркі, ніж зелені.

халапеньо

Пекучий смак перцю забезпечує входить до його складу з'єднання під назвою капсаїцин. Найбільше капсаїцину в зернятках, прожилках і шкірці перцю.

Виділяють кілька різновидів перець халапеньо. Найбільшою популярністю користуються ранні сорти:

  1. Peludo. Товсті стручки гострого перцю халапеньо цього виду мають видовжену форму, відрізняються соковитістю
  2. Espinalteco. Стручки володіють загостреною формою, сильніше інших
  3. Morita. Плоди мають округлу форму, смак відрізняється нотками копченості та фруктової солодощі

За своїми смаковими і ароматичними характеристиками всі ці різновиди схожі один на одного – з горіховим присмаком і кислинкою, вони мають схожі умови зростання і пред'являють однакові вимоги до агротехніки.

Пекучість залежить від умов вирощування, зберігання та принципи приготування. Основна гострота припадає на насіння в стручку і тканини.

Ще кілька цікавих фактів пекучого перцю цього сорту:

  1. У багатьох жарких країнах його додають в їжу для продовження терміну зберігання, оскільки продукт перешкоджає розмноженню шкідливих мікроорганізмів.
  2. Продукт помірної гостроти не здатний викликати опік і завдати серйозної шкоди здоров'ю при відсутності протипоказань.
  3. Сприяє поліпшенню апетиту і виведення паразитів.
  4. При вживанні перцю спільно з важкою їжею, наприклад, смаженим м'ясом, підвищується виділення шлункового соку, і їжа перетравлюється швидше.

При вживанні горького перчика в невеликих кількостях поліпшується настрій і підвищується життєвий тонус. Після його вживання в організмі починає вироблятися ендорфіни, які підвищують стійкість до стресу і знижують больовий поріг.

Мексиканський зелений овоч знайшов своє застосування навіть в косметології. За рахунок властивості підсилювати кровообіг, його використовують у виготовленні антицелюлітних масок і настоянок для росту волосся. А ванночки для ніг на основі цього продукту ефективно борються з пітливістю.

Халапеньо або чилі – який гостріше перець

На сьогоднішній день існує більше 30 різновидів чилі. Багато хто думають, що «халапеньо» – чи не найбільш гострий перець у світі. Але це не так, оскільки любителі пекучої їжі можуть задоволенням наминати його навіть в сирому вигляді, як, наприклад, яблука.

На відміну від європейської частини населення, яким цей сорт здається досить гострим, азіати відносять його до розряду самих слабких за пекучості. Наприклад, сорт «Каролінський жнець» має рейтинг 1 569 300 Сковиллей, що в 200 разів вище перець халапеньйо, позначка якого не перевищує 20000. В азіатській кухні рідко використовують цей перець, так як жителі цієї країни воліють, щоб овоч витрачав все тіло, а не тільки порожнину рота.

Перчик цього різновиду має досить гіркий смак, але поступається в цьому параметрі чилі. Так, згідно зі шкалою Сковилла, пекучість плодів з цієї категорії варіюється від 30 до 50 тис. одиниць, а мексиканський перець набирає тільки 2,5-8 тис. одиниць. При цьому високу пекучість продукту надають плівка всередині плоду та насіння: якщо їх видалити, то смак стане більш ніжним.

Корисні властивості

З точки зору складу гострий перчик – це кладись корисних компонентів, необхідних для здоров'я людини. До корисних властивостей пекучого овочів відносять:

  • Поліпшення травлення
  • Нормалізацію мікрофлори
  • Усунення безсоння
  • Нормалізацію метаболізму
  • Поліпшення пам'яті і підвищення концентрації
  • Поліпшення зору
  • Зміцнення волосся
  • Зниження холестерину
  • Зміцнення стінок судин
  • Підвищення пружності і еластичності волосся
  • Зниження артеріального тиску
  • Підвищення імунітету
  • Захист клітин від токсинів

Насіння плодів зазвичай використовують для виготовлення відварів від застуд.

Це низькокалорійний овоч, тому він підходить котрі худнуть. Калорійність продукту складає всього 30 кілокалорій на 100 грам.

Його склад збагачений вітаміном В6, зміцнює нервову і серцево-судинну системи, що підтримує гормональний баланс в нормі і вітаміном С, що є актиоксидантом, борються з клітинним пошкодженням і зберігає привабливість шкіри.

Перець багатий мінералами (магній, фосфор, селен, кальцій, калій) і клітковиною. Так, один плід забезпечує 2% від РСНП для людини, що споживає 2000 калорій в день. Пекучий овоч містить такі цінні жирні кислоти, як лінолева і олеїнова (омега-9), омега-3 і омега-6.

Застосування в кулінарії

Особливість сорту полягає в тому, що при вживанні його в їжу, смак розкривається поступово. Любителі гіркого смаку цінують цей продукт за перехід ступеня гостроти від теплого до гарячого відчуття. Гострий перець маринують, сушать і коптять. Він приємно хрумтить навіть у размороженном вигляді.

Мексиканську кухню неможливо уявити без гострого «халапеньо». У свіжому вигляді мексиканський овоч не так сильно пахне, як після приготування. Він додається в усі традиційні страви: начос, такос, буроито, рис і печеня по-мексиканськи. З плодів з перчиком створюють популярну заправку Сальса. Великою популярністю користуються безалкогольні коктейлі на основі зелених стручків, томатів і цитрусових. Висушений варіант додають в варення або глазурують в шоколаді.

Хоч гіркий перець і можна назвати класичним атрибутом російської кухні, але своїх шанувальників він має. Він відмінно поєднується з м'ясом, овочами на грилі, барбекю. На основі нього виходять пікантні соуси, салати. Підходить для супів і піци, використовується в якості закуски. А ось з рибою продукт абсолютно не поєднується.

В європейських країнах найбільшою популярністю користується маринований овоч. Для консервації використовуються темно-зелені хрусткі стручки. В процесі маринування він втрачає гіркоту і стає не таким гострим, купуючи солодко-пряний присмак.

гострий перчик

Приправу можна замінити будь-яким іншим перцем чилі. Кращим варіантом буде сорт «серрано», хоч він і рідкісний. Тому в якості альтернативи підійде гіркий і пекучий перець.

Шеф-кухаря рекомендують готувати страви із застосуванням гіркого перцю цього різновиду в рукавичках, оскільки він сильно подразнює шкіру і викликає почервоніння. Деякий час після готування категорично не можна торкатися очей, оскільки можна обпалити слизову. Навіть після миття рук з милом, частинки залишаються і викликають сильне печіння.

Если блюдо со специей вышло слишком жгучим, то ослабить жжение помогут растительное масло, хлеб и молочные продукты.

Острый перчик халапеньо можно купить в свежем, маринованном и сушёном виде. При покупке свежих стручков необходимо выбирать упругие плоды без трещин, пятен и признаков увядания. Хранить необходимо в сухом месте в холодильнике до 2-х недель. Чтобы наслаждаться вкусной пряностью весь год, овощ можно высушить. Высушенный халапеньо продается в виде хлопьев.  Специя храниться в стеклянной банке, в тёмном месте. 

Противопоказания к употреблению

Помимо пользы пряный овощ может нанести и вред. Речь идет не только о сыром виде продукта, но и термически обработанном – вареном, жареном, тушеном, консервированном, высушенном. При наличии следующих противопоказаний от острого перчика следует отказаться:

  • Болезни ЖКТ – колит, гастрит, язва 12-перстной кишки и желудка
  • Кардиологические болезни
  • Кровоточивость дёсен
  • Ангина
  • Тонзиллит
  • Воспаления на миндалинах и гландах
  • Индивидуальная непереносимость, проявляющаяся в аллергических реакция на продукт
  • Почечная недостаточность
  • Заболевания органов мочеполовой системы

Врачи не рекомендуют употреблять острый овощ детям и пожилым людям. Беременным и кормящим продукт запрещён, так как велика вероятность сыпи или возникновения другой аллергической реакции.

Человек, который ранее никогда не ел острый перец и начал резко потреблять его большими порциями может нанести вред организму. Возможные негативные последствия включают в себя расстройство пищеварения – изжогу и диарею, а также ожог слизистых оболочек и разъедание зубной эмали.

Желая добавить в рацион горький чили лучше проконсультироваться с гастроэнтерологом или диетологом.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner